![]() |
Fyra stickningar till efterrätt |
![]() |
Majsplättar |
Jag hade också satsat på biffar, fast med röda linser. (Jag hade läst matmejlistan lite för snabbt). De här blev favoriter förra sommaren. Jag provade ett recept och till doften färdades jag till Zanzibar där jag 1997 gjorde mitt examensarbete i biologi. De påminde om gatumaten vi brukade äta längs stenstadens gator på kvällarna. Ofta låg de i tidningspapper. Och de smakade så gott!
Medan jag stod och stekte, kom Shankar, en kompis, hem till oss. Hej, jaha, här står du och steker vada, sa han. Det här är vår basmat i södra Indien.
Maten på Zanzibar är mycket influerad av Indien, på grund av gamla handelsförbindelser. Och nu har jag två minnen till dessa biffar. Zanzibars stenstad och Shankar i mitt kök. Det känns fint. Men framför allt är de här biffarna goda. Prova! Jag brukar passa på när jag ändå har rester av råris eller kamutvete i kylen. Då går det så snabbt.
![]() |
Rödlinsbiffar eller vada |
Rödlinsbiffar (eller vada)
I dl röda linser
1,5 dl vatten
1 tsk garam masala
1/2 tsk salt
1/2 tsk koriander
1/2 krm svartpeppar
1/2 krm chiliflingor
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 morot
1 dl rostade solrosfrön
1 ägg
1 msk sesampasta
2 dl kokt råris eller kamutvete
2 msk kikärtsmjöl
2 tsk potatismjöl
Koka linserna i vatten tillsammans med garam masala, salt, koriander och svartpeppar. Låt svalna lite. Riv moroten och hacka chilin. Blanda sedan ihop allt och klicka ut med matsked i stekpannan med olja. Stek några minuter på varje sida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar