lördag 8 juni 2013

Sommaravslutning i juntan


Vi har rundat av för säsongen och det gör vi alltid med lite knytis på nån solig terrass. I söndags var det tur för vår. Medhavda korgar lastades fram med försommarsmaker som fetaostpaj, tsatsiki, pastasallad, sparrisrisotto, goda ostar och rabarberpaj.


Sedan försökte vi göra skäl för maten och tog itu med lite arbete.


Här ser ni Nina djupt försjunken i denna bedårande triseratops-dinosaurie. Hoppas på fler närbilder på den, Nina!


Jenny stickar vidare på sin fantastiska pläd i olika krapp- och vitmåreväxtfärgade garner som hon fått från sin mamma. Sarah ser ut som hon mest leker med mobilen, men hon har multikompetens och hann göra färdigt en mössa och sticka på en sjal i mängder av härliga färger, som vi känner från ett tidigare inlägg på bloggen.


Vi glömde plåta maten men här blev det i alla fall en bild på rabarberpajen, en smulpaj. Nån dag senare fick jag besök och googlade fram ett recept på rabarberkaka som jag gärna delar med mig av.  Den smakar kardemumma och faktiskt lite citron, utan den lite mer arbetskrävande insatsen. Den hamnar här på bloggen i kategorin recept: snabb, riktigt snabb, typ fem minuters insats.

I vanlig ordning gjorde jag om receptet lite, bland annat minskade jag sockret som alltid. Minst en tredjedel och ibland hälften av receptens socker tar jag bort och det blir bara bättre. En vinnvinnsituation. Bra för hälsa, bra för plånboken. Det blir pengar till några nystan till under ett år eller jag brukar tänka att då betalar sig det ekologiska sockret självt.


Nåväl, här kommer detta superenkla pajrecept för sommarbersån, alltså redan ändrat enligt Ceciliaprinciper:

150 gr smör (ska försöka byta ut lite mot kesella nästa gång)
2 ägg
2 dl socker
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl (eller hälften havregryn, hälften mjöl)
4-5 stjälkar rabarber.
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker. Häll i hälften av kardemumman mot slutet av vispningen, tillsätt även vaniljsockret. Blanda i mjölet och smält smöret och häll i brödad form. Skiva rabarberna ganska smått, typ i centimeterbitar. Fördela i smeten. Strö resten av kardemumman över. Grädda i 175 grader 40 minuter.

Man kan ha en klick turkisk yoghurt med vanilj till om man vill, men faktiskt funkar kakan även som den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar