torsdag 22 december 2011

Lucka 22: Ljus på alla ledder

Jag har förmånen att få julpyssla lite i jobbet. Redan i november drar vi igång på laboratoriet för att studera energieffektiviteten hos olika julbelysningar. Till första advent gick vi ut med ett pressmeddelande om hur mycket el man kan spara på att byta ut de gamla glödlamporna.

Adventsstjärnan med glödlampa drar 32 gånger mer än med LED och en sjuarmad ljusstake med glödlampor drar 22 gånger mer än med LED. Och det som är bra, säger min kollega i pressmeddelandet, är att man inte behöver köpa nya ljusstakar utan man kan byta ut lamporna, bara man byter alla på samma gång.

Så jag köpte en ljusstake för ingenting på en loppis och investerade i LED-lampor. Jag bytte och donade men fick den inte att lysa. Så jag skruvade i de gamla igen för att se att ljusstaken var OK, och så i med de nya igen. Nej, den funkade inte. Det här kändes riktigt snopet.

Jag fick ta ljusstaken under armen och rådfråga proffset på mitt jobb, Sherwan. Några sekunder senare var det fixat. En av lamporna hade haft kontaktproblem, som lätt var avhjälpt. Nu lyser den så fint och det känns dubbelt bra.

Jag är annars inte den julpysslande sorten, men adventsstjärnor tycker jag om. Så till första advent hängde jag upp de fem stjärnor jag har och bytte ut alla lamporna till LED. 32 x 5 blir väl 160. Så 160 gånger mindre el drar min adventsstjärnemaskinpark i år jämfört med förra julen. Det tycker jag är en siffra med pondus.

Idag har jag suttit i köksstjärnans sken och njutit av morgonens sista mörka timme med min tekopp. Jag firar en ovanligt intensiv höst, en härlig väninnejulfest igår och att klockan idag inte ringde 4,45. Jag har jullov!

Här finns inslaget i Rapport och i Ekot. Och här är själva pressmeddelandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar