söndag 21 december 2014

Lucka 21: Kavring

Lite i senaste laget kanske att komma med ett recept på bröd som tar två dagar att baka men den som har någon dag ledig innan jul hinner prova detta. Arbetsinsatsen är inte överdrivet stor men man måste planera lite så man hinner med den långa jästiden. Sedan är det ju så att man kan baka kavring trots att det inte är jul. Det här receptet resulterar i tre goda, saftiga och lite söta kavringar.

Dag 1
7 dl fint rågmjöl
1 msk salt
1,5 msk kummin
7 dl kokande vatten

Blanda det torra och häll på vattnet. Blanda ordentligt. Täck med lock.

Dag 2
50 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
7 dl fint rågmjöl

Blanda ner detta i det skållade. Det blir en lös deg. Låt jäsa 4 timmar.

Tillsätt sedan
2 dl mörk sirap (kan minskas)
1 l rågsikt
2-3 dl vetemjöl

Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa 30 min. 
Knåda degen, forma sedan tre limpor och lägg dem i smorda avlånga formar. Låt jäsa 20 min, gärna med ett bakplåtspapper och en plåt som lock så de inte jäser över formen. Grädda 70 min i 180 graders ugn, fortfarande med lock och gärna någon tyngd för det är mycket jäskraft i tre kilo deg. 
Vira in i handdukar och låt kavringarna mogna någon dag.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar