Dag 1
7 dl fint rågmjöl
1 msk salt
1,5 msk kummin
7 dl kokande vatten
Blanda det torra och häll på vattnet. Blanda ordentligt. Täck med lock.
Dag 2
50 g jäst
3,5 dl ljummet vatten
7 dl fint rågmjöl
Blanda ner detta i det skållade. Det blir en lös deg. Låt jäsa 4 timmar.
Tillsätt sedan
2 dl mörk sirap (kan minskas)
1 l rågsikt
2-3 dl vetemjöl
Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa 30 min.
Knåda degen, forma sedan tre limpor och lägg dem i smorda avlånga formar. Låt jäsa 20 min, gärna med ett bakplåtspapper och en plåt som lock så de inte jäser över formen. Grädda 70 min i 180 graders ugn, fortfarande med lock och gärna någon tyngd för det är mycket jäskraft i tre kilo deg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar